16. 6. 2025
Britský reťazec Waitrose prišiel s pozoruhodnou štatistikou: vždy, keď teplota prekročí 20 °C, predaj ružového vína vyskočí o viac než 150 %. Nazvali to „rosé tipping point“. Podobné štatistiky zo Slovenska či Česka nemáme, no obľuba rosé stúpa v ostatných rokoch aj v našich regiónoch.
Na Slovensku dominujú „ružovky“ z Frankovky modrej, Modrého Portugalu či Zweigeltrebe, v Česku okrem Frankovky aj Svatovavřinecké. Čoraz viac sa experimentuje aj s Cabernetmi alebo Merlotom – v ľahšom, ovocnom štýle, často s trochou zvyškového cukru.
Ako a k čomu servírovať rosé
Rosé sa odporúča podávať vychladené na 8–10 °C. Perlivé alebo šumivé štýly, ako napríklad rosé frizzante, znesú aj nižšiu teplotu – približne 6–8 °C. Na podávanie je vhodný pohár typu tulipán, teda s mierne uzavretým hrdlom, ktorý pomáha udržať ovocné arómy a zabezpečuje správne prúdenie vône.Pokiaľ ide o párovanie s jedlom, ružové víno je pomerne univerzálne. Výborne sa hodí ku grilovanej zelenine, bielemu mäsu (kuracie, morčacie), rybám – najmä lososu, tuniaku či krevetám. V letných mesiacoch je obľúbenou voľbou aj k ľahkým cestovinám, šalátom s ovocnými alebo jogurtovými dresingami, a v prípade polosuchých rosé vín aj k pikantným jedlám z ázijskej, mexickej či indickej kuchyne. Z tvrdších syrov sa dobre kombinuje s mladou goudou, mozzarellou alebo fetou