Ďalšia zo starodávnych odrôd, ktorej pôvod sa len ťažko odhaduje. V Nemecku nesie názov Limberger, odvodený od dolnorakúskej obce Limberg, a preto tam niektorí hľadajú jej korene. Iní tvrdia, že Frankovka modrá pochádza zo Slovinska. Ale v konečnom dôsledku to nie je podstatné. Ide o mimoriadne obľúbenú odrodu v strednej Európe.
Na Slovensku sa považuje za kráľovnú vín, veď zaberá zhruba tretinu plochy, na ktorej sa pestujú červené odrody. Ide ale o najrozšírenejšiu červenú odrodu aj v Maďarsku či na Morave. Pestuje sa i v Rakúsku, predovšetkým v Burgenlande.
Charakteristika: Víno ma tvrdší charakter, ktorý zjemníme archivovaním a viacročným zrením. Ak vydržíte, odložte si Frankovku a po takých štyroch, piatich rokoch z nej budete mať kvalitatívne omnoho krajšie víno. Vekom sa potlačí drsnosť či kyselinky a vynikne chuť bobuľovín, višní a čerešní, ale aj černíc, sušených sliviek či škorice. Rubínovočervenú farbu vekom doplnia hnedasté tóny.
K čomu sa hodí: Som si istý, že ak má Frankovka modrá skutočne také skvelé antioxidačné účinky na ľudský organizmus, ako sa hovorí – tak sa musí hodiť k všetkému tomu nezdravému, čo stredoeurópska kuchyňa ponúka. Pokojne ju podávajte k údenému, klobáskam, gulášom či paprikášom. Frankovka sa ale krásne hodí aj k divine či k steakom, prípadne k výdatným jedlám z bravčového, napríklad na kapuste.
Ak neholdujete vysokokalorickej kuchyni, frankovku si určite dobre vychutnáte s mäsitými lasagnami. Ale určite chce mäso.
Čo je dobré vedieť: Frankovke sa už roky pripisujú liečive účinky, vrátane protizápalových, protirakovinových či antioxidačných. Napomáha tomu aj legenda o Márii Terézii. V roku 1767 sa cisárska rodina nakazila kiahňami. Mária Terézia sa nimi infikovala zrejme pri tom, ako opatrovala svoju smrteľne chorú dcéru Máriu Jozefínu Bavorskú. Aj cisárovná už dostala posledné pomazanie, no farár z Rače, dnešnej časti Bratislavy, jej poslal súdok Frankovky.
Červené víno od Prešporka, toho mesta, kde ju štvrťstoročie predtým korunovali za Uhorskú kráľovnú, jej údajne zachránilo život. Preto ho vyhlásila za hodné kráľovských hostín a vinári z Rače dostali privilégium dodávať Frankovku modrú na viedenský dvor. Dopyt po ňom potom ale samozrejme vzrástol v celej monarchii. Veď keď je dobré pre cisárovnu…
Synonymá: Kékfrankos, Blaufränkisch, Limberger, Skalické červené