Irsai Oliver

Ľahšie víno, ktoré mnohí poznajú hlavne vďaka tomu, že ako skoré sa ponúka ako prvý burčiak. Maďarská odroda vznikla z Bratislavského bieleho a Čabianskej perly, pričom svojich rodičov značne prekonala. Pestuje sa okrem domoviny hlavne na Slovensku a na Morave. Objavíte ho ale aj v Moldavsku či Rumunsku.

Charakteristika: Plnou, korenistou chuťou pripomína muškátové vína. Charakteristické je nízkym obsahom kyselín. Má svetložltú farbu.

K čomu sa hodí: Ideálna voľba k dezertom, napríklad k štrúdli alebo k ryžovému nákypu. Hodí sa ale aj k čerstvým syrom.

Čo je dobré vedieť: Fľašovú zrelosť dosiahne do roka, maximálne dvoch. S jeho konzumáciou neváhajte, toto víno sa do archívu nehodí.

Synonymá: Iršaj