Kerner

Odroda vyšľachtená v Nemecku v medzivojnovom období krížením Rizlingu rýnskeho a Trolinského, sa pestuje hlavne vo svojej domovine, i keď aj tam je na ústupe. V našom regióne Kerner rozšírený nie je, pestuje sa napr. v znojemskej a mikulovskej podoblasti v ČR.

Charakteristika: Víno sa v mnoho podobá Rizlingu rýnskemu, napokon z neho vznikol. Má typickú rizlingovú korenitosť. Býva harmonické, plné v chuti, s ľahkým muškátovým, prípadne lipovým tónom.

K čomu sa hodí: Kerner krásne doplní, podobne ako rizlingy, jedlá z jahňacieho alebo teľacieho mäsa. Neuškodí ani rybe či morským plodom. Ja ho mám odskúšaný ku grilovanému červenému mäsu a môžem odporučiť aj túto kombináciu.

Čo je dobré vedieť: Odroda dostala meno po nemeckom romantickom básnikovi Justinusovi Kernerovi (1786 – 1862). Okrem poézie sa venoval hlavne svojej profesii lekára a ako prvý opísal príznaky botulizmu, teda otravy botulotoxínom. Ďalšou jeho záľubou bol okultizmus. Zaujímavá kombinácia.

Synonymá: nemá