Ležanie na kaloch (Sur lie)

Ležanie na kaloch, po francúzsky sur lie, je technologický postup používaný najmä pri výrobe bielych a šumivých vín, ktorý dodáva vínu komplexnosť, plnosť a jemnejšiu textúru. Ide o proces, pri ktorom víno po fermentácii zostáva určitý čas v kontakte s jemnými kvasničnými usadeninami (kalmi). Po ukončení alkoholového kvasenia zostávajú na...

Ľadové víno

Ľadové víno je prírodne sladké víno, ktoré vzniká lisovaním hrozna zamrznutého priamo na viniči. Jeho výroba býva riskantná, náročná a veľmi závislá od počasia. Výsledok ale býva výnimočný: koncentrované, medovo sladké víno s vysokou kyselinkou a dlhou dochuťou. Aby víno mohlo niesť označenie „ľadové“, musí spĺňať prísne podmienky. Hrozno sa...

Likérové víno

Likérové víno je víno, do ktorého bol počas výroby pridali alkohol, najčastejšie vínny destilát. Cieľom je zastaviť alebo prerušiť kvasenie a zachovať časť prirodzeného cukru z hrozna. Výsledkom je nápoj s vyšším obsahom alkoholu (zvyčajne 15–22 % obj.) a charakteristickou sladkastou, často plnou chuťou. Medzi najznámejšie likérové vína patria portské,...