Rizling rýnsky

Pre mnohých kráľ bielych vín a dôvodov je viacero. Nielenže ide o jednu z najstarších odrôd, vysoké kyselinky zvýrazňujú charakter vína a vzhľadom na jeho schopnosť preberať vlastnosti terroiru, môže prekvapiť rizling rýnsky skutočne zaujímavou pestrosťou chutí a minerality. A ako biele víno sa hodí aj do archívu a rokmi pekne dozrieva.

Charakteristika: Ľahké biele víno s pikantnými kyselinami a dlhou dochuťou.  Má svetložltozelenú až zlatožltú farbou. Vo vôni cítime lipu, ale aj broskyňu, lúčne kvety či náznaky citrusov. V chuti cítime medové tóny a tiež broskyňu. Zrením získava petrolejový buket.

K čomu sa hodí: Vzhľadom k vyšším kyselinkám sa hodí k tučnej hydine, napr. husi či kačke, ale i údeným rybám. Niektorí ho odporúčajú aj k zeleninovým jedlám. Ja si rád dám rizling rýnsky aj k pikantnejším jedlám či ázijskej kuchyni. Výbery a prívlastkové vína sa hodia k dezertom, ale napr. aj k melónu. Toto víno sa ale hodí aj na príjemné popíjanie s priateľmi.

Čo je dobré vedieť: Rizling rýnsky je tradičná nemecká odroda, ktorej história siaha až do 15. storočia. Dnes sa pestuje na zhruba štvrtine územia nemeckých vinohradov. A práve v Nemecku sa vypestuje celkovo 60% celosvetovej produkcie tohto vína.

Do českých zemí túto odrodu údajne priviezol kráľ Karol IV. A odtiaľ sa dostala aj na Slovensko, kde je 5. najrozšírenejšou. V Česku sa rizling rýnsky drží až na 2. priečke (predbehlo ho len Veltlínske zelené). Rizling rýnsky patrí aj medzi tradičné odrody v Rakúsku, osobitne sa mu darí v oblasti Wachau.

Vlastnosti Rizlingu rýnskeho sa zrením vo fľaši ešte väčšmi zušľachťujú. Akostné vína dozrievajú 2-5 rokov, prívlastkové až 15.

Synonymá: Riesling (napr. AT, DE), Ryzlink rýnsky (ČR), Rheinriesling