Rulandské biele (Pinot blanc)

Spolu s Rulandským šedým a modrým ide o jednu z najstarších odrôd tzv. burgundských vín. To napovedá, že pochádza z Francúzska, kde ju pestujú už od 14. storočia. Žiaľ jeho popularita klesá, rovnako ako plochy vysadených vinohradov po celom svete.

Okrem Francúzska, Nemecka a Talianska ide o odrodu obľúbenú aj v našom regióne. Pestuje sa v Rakúsku (1,9 tis. ha), Česku (787 ha), na Slovensku (600 ha) i v Maďarsku (228 ha).

Do roku 1993 ste si toto víno u nás mohli kúpiť ako Burgundské biele. Toto označenie ale napadlo Francúzsko na medzinárodnom súdnom dvore v Haagu, ktorý rozhodol, že je v rozpore s Lisabonskou dohodou. Odvtedy sa v Česku a na Slovensku vína z burgundských odrôd volajú po nemeckom obchodníkov Rulandovi, ktorý prispel k ich popularizácii. Ktovie, prečo Francúzom nevadí, že v Rakúsku toto víno stále volajú Weissburgunder. Vraj v tomto prípade ide iba o preklad názvu odrody Pinot blanc do nemčiny a neevokuje, že ide o víno z Burgundska.

Charakteristika: Víno je plné a harmonické, s vyššími kyselinkami. Vonia po vlašskom orechu, mede, hruškách alebo citrusoch. V chuti objavíte, v závislosti od zrenia, tóny ovocia ako sú zelené jablko či hrušky, ale aj oriešky. Mnohí siahajú po výberoch s vyšším cukrom, ktoré sa skvele hodia k dezertom.

K čomu sa hodí: Mladšie Rulandské biele sa hodí k studeným predkrmom, rybám, darom mora či jemnejším úpravám hydiny. Zrelšie a barikové vína by som pokojne pároval aj s teľacím mäsom. Rovnako sa hodí ku krémovým a smotanovým jedlám, vrátane smotanových dezertov. Nič nepokazíte ani polotvrdými syrmi typu eidam či zrejúcimi syrmi ako sú napr. Romadur.

Čo je dobré vedieť: Víno sa mimoriadne hodí na archivovanie. Jeho kvality vyniknú po troch až piatich rokoch. Pinot Blanc však zvládne v archíve aj 8 rokov.

Synonymá: Weissburgunder, Pinot blanc, Fehér burgundi, Roučí bíle