Irsai Oliver

Irsai Oliver (po slovensky Iršaj) je aromatická biela odroda s pôvodom v Maďarsku. Vyšľachtili ju ešte pred druhou svetovou vojnou krížením Bratislavského bieleho a Čabianskej perly. Víno Irsai Oliver dnes patrí medzi obľúbené odrody najmä na Slovensku, Morave a v Maďarsku. Vďaka svojmu muškátovému charakteru, skorému zberu a ľahkej piteľnosti si našlo stabilné miesto vo vinárskej ponuke aj v pohároch konzumentov. A je to tiež kráľ burčiarkov, ktorého objavíte koncom prázdnin na všetkých dobrých jarmokoch.

Charakteristika: Víno z Iršaja má svetložltú až zlatožltú farbu a prenikavú muškátovú vôňu. Nájdete v nej tóny hrozna, citrusov, broskýň či lúčnych kvetov. Chuť má lahodnú, ovocnú, mierne korenistá, s nízkym obsahom kyselín. Víno je ľahké, harmonické, mimoriadne dobre piteľné a najlepšie chutí ako mladé. Po dvoch rokoch zvyčajne stráca svoju sviežosť aj intenzitu vône.

K čomu sa hodí: Vďaka svojej aromatickej ľahkosti je ideálny k sladkým jedlám, ako sú ryžové a žemľové nákypy, jablková štrúdľa či ovocné koláče. Výborne dopĺňa aj jemné syry s bielou plesňou a čerstvé bylinkové nátierky. V horúcich dňoch osvieži aj samotný, ako aperitív alebo „wine spritz“.

Čo je dobré vedieť: Iršaj je odrodou číslo jeden na burčiak. Vďaka skorému zberu a muškátovej vôni sa burčiak z neho pije už koncom augusta. Vďaka vôni si mnohí myslia, že ide o sladké víno. Pritom väčšina Iršajov býva suchá alebo polosuchá. Víno Irsai Oliver ale v žiadnom prípad nepatrí do archívu, jednoducho ho vypite čo najskôr. Po dlhšom čase stráca charakter. Najlepšie chutí do jedného roka, maximálne dvoch. A ešte jedna pikoška: Iršaj je takmer výlučne stredoeurópska záležitosť. Vo svete je prakticky neznámy a tým pádom aj lokálne jedinečný.

Synonymá: Irsai Oliver, Iršaj, Iršai Oliver (SK), Olivér Irsai (HU)