Silvánske zelené

Napriek známym Silvánom z Limbachu, dnes už ide o nie právne populárnu odrodu, aj keď neprávom. Podľa niektorých zdrojov ide o jednu z najstarších odrôd, ktorej príbeh siaha až do rímskych čias. Jej pôvod je pravdepodobne v Rakúsku, v okolí mesta Krems. U nás ho z pozície bežného stolového vína po druhej svetovej vojne vytlačil najmä Müller Thurgau. Napriek oslabeniu v slovenských a českých zemiach si napr. v Nemecku stále drží bronz ako tretia najpestovanejšia odroda.

Charakteristika: Víno žltozelenej farby je svieže, s výraznejšími kyselinkami. Vo vôni nájdeme ovocie, najmä jablká či hrušky. V chuti nájdeme žihľavu, ale aj citrusy.

K čomu sa hodí: Za mňa je Silván skvelá voľba k studenej kuchyni. Určite by som ho ale pozval aj ku grilovačke, pretože výrazné kyselinky rozprúdia žalúdok. 

Čo je dobré vedieť: Toto víno potrebuje dospieť. Ležaním vo fľaši získa veľmi príjemnú zralosť. Ako ho postupne ubúda, stáva sa vyhľadávanou špecialitou milovníkov suchých vín.  Ja na silvánske určite nedám dopustiť.

Synonymá: Sylvánské, Sylvánské zelené, Grüner Silvaner, Sylvaner

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *