Sauvignon

Sauvignon Blanc je aromatická odroda s nezameniteľným prejavom, ktorá sa dnes pestuje takmer po celom svete – od údolí Loiry cez Marlborough až po slovenské vinohrady. Na Slovensku sa prvé sadenice objavili už pred druhou svetovou vojnou, no odroda sa rozšírila výraznejšie až v posledných desaťročiach. Vďaka svojej sviežosti a výraznej vôni sa stala miláčikom mnohých konzumentov aj vinárov. Víno Sauvignon nesklame, najmä v kombinácii s exotickou a korenistou kuchyňou.

Charakteristika
Sauvignon ponúka celý rad aromatických profilov – od zelených tónov po ovocné a minerálne. Mladé vína z chladnejších oblastí môžu pripomínať žihľavu, egreš, čierne ríbezle či zelenú papriku. V teplejších lokalitách prevažujú tóny broskyne, marhule, citrusov a tropického ovocia. V prípade vyzretého hrozna a zrenia na kaloch či v sudoch sa objavujú aj jemné tóny vanilky, muškátu a lúčnych kvetov. Sauvignon je vždy svieži, s výraznou kyselinou a často iskrivou minerálnosťou.

K čomu sa hodí
V gastronómii vyniká víno Sauvignon ako partner jedál s bylinkami a zeleninou. Skvele sa hodí k kozím syrom, šalátom, sparenej zelenine, jedlám thajskej a vietnamskej kuchyne. Ja osobne mám rád kombináciu Sauvignonu so špargľou. Hodí ale aj k rybám na masle, údenému lososu či slávkam. Pikantnejšie či korenisté úpravy mu nevadia – práve naopak, krásne sa s nimi dopĺňa. V aromatickej verzii „sur lie“ so zrením v barikovom sude Sauvignon nesklame ani v kombinácii s paštétami či kuracím mäsom.

Čo je dobré vedieť
Sauvignon pochádza z Francúzska, z údolia Loiry. Najviac sa ho stále dopestuje v domovine, okrem toho v Chille a na Novom Zélande. Vo Francúzsku sa už stáročia považuje za „kráľa vína a víno kráľov“. V strednej Európe sa sa pestuje ako v Rakúsku (1,2 ha), Maďarsku (1 ha) na Slovensku (350 ha), tak aj v ČR, hlavne na Južnej Morave (968 ha).

Synonymá
Sauvignon Blanc, Sauvignon biely, Fumé blanc, Muskat-Silvaner (v Rakúsku), Sauvignon musqué