Základná príručka pre každého vinomilca. Biele vína – dozviete sa nielen charakteristiky jednotlivých druhov, ale aj to, k čomu sa hodia a tiež niekoľko zaujímavých faktov, ktoré prídu vhod napríklad k diskusii nad pohárom vína.
Devín
Ako aj názov predpovedá, ide o slovenskú odrodu, ktorá vznikla skrížením Tramínu červeného a Veltlínskeho červenobieleho. Pestuje sa hlavne na Slovensku vo všetkým oblastiach (okrem Tokaja) a príležitostne na Južnej Morave, hlavne v slováckej a veľkopavlovickej vinárskej podoblasti. Charakteristika: Odroda je charakteristická vysokým obsahom cukru v hrozne. Vo výsledku je potom plné a aromatické víno s muškátovo-kvetinovým buketom. Víno býva korenisté, nájdete v ňom […]
Auxerrois
Aj keď táto odroda vína pochádza z Francúzska, ide o kríženca Pinotu s odrodou Heunisch. Tá patrí medzi najstaršie v Európe a počas sťahovania národov ju sem doniesli Huni. Heunisch sa takto dostal aj na Moravu, kde sa pestoval do 19. storočia. Dnes už ho niet a ani Auxerrois nepatrí u nás medzi populárne odrody, na malých plochách sa pestuje v slováckej […]
Aurelius
Málo známa odroda s vysokou cukornatosťou ponúka vína rizlingového typu. Kríženec Rizlingu rýnskeho a Neuburského zatiaľ nenašiel mnoho podporovateľov. Pestuje sa iba v dvoch krajinách – na Slovensku a v ČR (predovšetkým v mikulovskej podoblasti) a to napriek tomu, že pestovateľsky ide o nenáročnú odrodu. Charakteristika: Víno žltozelenej farby sa vyznačuje intenzívnou ovocnou vôňou, v ktorej nájdete sladké medové tóny, lipové kvety […]