Ako aj názov predpovedá, ide o slovenskú odrodu, ktorá vznikla skrížením Tramínu červeného a Veltlínskeho červenobieleho. Pestuje sa hlavne na Slovensku vo všetkým oblastiach (okrem Tokaja) a príležitostne na Južnej Morave, hlavne v slováckej a veľkopavlovickej vinárskej podoblasti.
Charakteristika: Odroda je charakteristická vysokým obsahom cukru v hrozne. Vo výsledku je potom plné a aromatické víno s muškátovo-kvetinovým buketom. Víno býva korenisté, nájdete v ňom aj medové tóny či sušené marhule.
K čomu sa hodí: Suchšie vína podávajte napríklad k hydine alebo mäkkým bielym, prípadne jemne údeným syrom. Tie sladšie k dezertom, napríklad k dobrej štrúdli.
Čo je dobré vedieť: Z hrozna napadnutého ušľachtilou plesňou Botrytis cinerea sa vyrábajú excelentné akostné vína s prívlastkom. Víno sa hodí na archivovanie.
Synonymá: Děvín (ČR)