Víno charakteristické svojou plno kvetinovou vôňou. Už roky (subjektívne) pozorujem, že kvôli lahodnej vôni ho obľubujú ženy, mužov zas láka, že má často vyšší obsah alkoholu. Ide o jednu z najstarších odrôd, ktorej pôvod zrejme siaha až k starému Rímu. Z Talianska sa cez Tirolsko rozšírila do Nemecka, Francúzska, ale aj do strednej Európy. Dnes sa pestuje vo vysokej kvalite aj na Slovensku, v Česku či v Maďarsku.
Charakteristika: V plnej, korenistej vôni dominujú kvety, najmä ruže, fialky, ale aj tóny medu. Chuť je rovnako intenzívna. V dobrých rokoch sa vďaka vysokej cukornatosti využíva na výrobu kvalitných akostných vín.
K čomu sa hodí: Jednoznačne je to prvá voľba k foie gras. Rovnako tramín červený pekne hrá s hydinou či divinou, napríklad s bažantom či jarabicou. Ja tramín rád kombinuje aj s pikantnejšou, orientálnou kuchyňou, aj s dobre nakorenenými vegetariánskymi jedlami. Sladšie výbery pokojne servírujte aj k dezertom. Jednoducho si výrazný tramín vyžaduje rovnako výrazné jedlo.
Čo je dobré vedieť: Zakrúžte pohárom s tramínom, víno býva viskózne, na pohári vytvára tzv. gotické okná. Tramín je vhodný na archivovanie a fľašové zrenie, ktoré podporí jeho charakter. Pri akostných vínach ho nechajte dospievať 2-4 roky, pri prívlastkových pokojne aj desať.
Synonymá: Gewürtztraminer (DE, AT), Piros tramini (HU)