Merlot

Pozrite sa na krásne rubínovú farbu svojho Merlotu v pohári, privoňajte k jeho ovocnej vôni a zatvorte oči. Tiež vidíte Bordeaux a počujete spievať Mireille Mathieu? To bude tým, že ide o starú francúzsku odrodu, ktorú zdokumentovali v Bordeaux už v 14. storočí. Odtiaľ sa rozšírila do celého sveta. Okrem domoviny sa dnes pestuje v Taliansku, USA, Španielsku, Austrálii a dokonca aj v Číne. V našich končinách si ju obľúbili najmä v Maďarsku a Rakúsku.

Charakteristika: Vo víne tmavej, rubínovej farby nájdete v chuti. Vo vôni pripomína slivky, figy či borievky. V dochuti je cítiť ríbezle.

K čomu sa hodí: Ak chystáte pre rodinu či hostí červené mäso, napríklad hovädzie alebo teľacie, Merlot je určite dobrou voľbou. Hodí sa k aromatickým jedlám, aj k talianskej kuchyni.

Čo je dobré vedieť: Merlot sa často používa v cuvée na zjemnenie cabernetov ktorým dodáva zamatové tóny. To ale neznamená, že samostatný Merlot je na zahodenie. Naopak. Hodí sa i na barikovanie, ktoré ho obohatí o vanilkové tóny.

Merlot je vhodné správne dekantovať. Víno, ktoré sa pekne otvorí, ponúkne často nečakané kvality.

Synonymá: Merle Petite