Muškát Moravský

Už názov tohto vína mnohé naznačí. Hneď na prvú je jasné, že ide o kríženca muškátu, v tomto prípade Muškátu Ottolel s Prachtraube a vyšľachtený bol na Morave, konkrétne v Polešoviciach. Ja to istotne vhodná voľba napríklad k cheesecakeu alebo k smotanovým syrom, kde vynikne jeho ovocná chuť s jemnými kyselinkami.

Charakteristika: Aromatická odroda žltozenelej farby má mnoho milovníkov. Typická muškátová vôňa s ovocnými tónmi vytvára zvyčajne príjemný pocit. Muškáty vo všeobecnosti lákajú na svoju charakteristickú opojnú arómu. To je zrejme dôvod, prečo v rôznych mutáciách prežili toľké storočia. História muškátu (muscatu) je históriu starého kontinentu. Muškáty od starých Grékov prebrali Rimania, ktorí ich rozšírili aj do Francúzska.  Nájdete ich ale i v Španielsku (moscatel) alebo Taliansku (moscato). V súčasnosti zaujímavé muškáty objavíte okrem iného v Austrálii.

K čomu sa hodí: Muškátovo-ovocná aróma určite súznie s jedlami pripravované s ovocím, napríklad sladkasté úpravy hydiny či orientálna kuchyňa. Nič nepokazíte ani jemnými, smotanovými syrmi či tvarohovými dezertmi.

Čo je dobré vedieť: Ide o skoro dozrievajúcu odrodu, preto sa často ponúka aj ako svätomartinské víno. Muškát moravský má tradične nižší obsah kyseliniek, preto mnohí preferujú vína zo severnejších oblastí, ktoré ich už majú výraznejšie. Pestuje sa v ČR (hlavne v slováckej a veľkopavlovickej podoblasti) a na Slovensku. Toto víno sa nehodí na dlhšie skladovanie.