Vinári už vedia, ale my, konzumenti, len netrpezlivo čakáme na to, kým ochutnáme, aký bude ročník 2024. Čo sa počasia týka, podľa meteorológov bol rok 2024 najteplejším v histórii. Aj pre vinárov to nebol jednoduchý rok – kým prvý polrok bol vlhký, následne ho vystriedalo suché a horúce leto, najmä august. Teplota v drvivej väčšine dní vystúpila nad 30 stupňov, čo znamenalo že cukor v hrozne prudko stúpal a kyselinky degradovali. Aj preto sa tohtoročné vinobrania začali rekordne skoro.
Vinári, s ktorými som sa bavil, predpokladajú, že ročník to bude dobrý, i keď vína bude menej. Bobule boli kvôli teplu menšie a teda aj výlisnosť nižšia. Isto viac naznačia aj mladé vína, ktoré sa v novembri dostávajú do predaja. A kým na ne čakáme, povedzme si o nich niečo viac.
Privítajte beaujolais nouveau
Väčšina z nás ochutnala alebo aspoň počula o božolé, teda o beaujolais nouveau. Je to mladé svieže víno, ktoré sa vo Francúzsku môže predávať od tretieho novembrového štvrtka. Tohto roku to bude 21.11. po polnoci.
S touto tradíciou sa začalo v roku 1951 a pôvodne na trh mladé vína vinári uvádzali v polovici mesiaca, teda pätnásteho. To však spôsobovalo logistické problémy, lebo vždy šlo o iný deň a tak sa napokon producenti aj majitelia barov a reštaurácii zjednotili na treťom novembrovom štvrtku. Veď každý vie, že štvrtok je vlastne malý piatok a tak je priam ideálny pre oslavy nového vína.
Postupne sa tradícia rozšírila do celého sveta a nadobudla silný komerčný charakter. A tak, ak chcete byť medzi prvými, ktorí ochutnajú beaujolais nouveau, kvôli časovému posunu musíte odletieť do Japonska. Samozrejme, najväčšie eventy tradične organizujú vo Francúzsku, kde sa na tento dátum dlho a poctivo pripravujú miestne bistrá, bary a reštaurácie.
Z čoho je Beaujolais nouveau? Dorába sa tradične z odrody Gamay Noir, ktorá vznikla krížením Rulandského šedého a staršej bielej odrody Goauis. Ide o najpestovanejšiu odrodu v regióne Beaujolais, ktorá leží na juhu Burgundska. Okrem červeného sa vyrába aj jeho ružová verzia. |
Čo s tým má Sv. Martin?
O čosi mladšiu tradíciu, než je tá francúzska, majú v Česku. Tu od roku 2005 predstavujú v novembri svätomartinské vína. Malo by sa tak diať vždy 11.11. o 11:11 hod. V praxi sa ale oslavy mladého vína začínajú neraz skôr, napríklad v roku 2024 vychádza jedenásteho na pondelok, ale v mnohých vinárskych lokalitách víno ochutnáte už cez víkend, teda o dva či tri dni skôr.
Príbeh o svätom Martinovi hovorí, že keď sa ešte ako vojak vracal do kasárni a pri bráne zbadal skrehnutého žobráka. Nemal pri sebe žiadne peniaze, tak mečom preťal plášť a jeho polovicu podal bedárovi. V noci sa mu zjavil a prehovoril na neho Kristus oblečený v darovanej polovici plášťa. Martin sa nechal pokrstiť, odišiel z armády a pridal sa k cirkvi. Následne žil ako mních asketickým životom až do svojej smrti. |
Deň pohrebu svätca, teda 11. november, slávime ako Deň sv. Martina. Kedysi tento deň považovali za začiatok zimy a tiež počas neho začali s ochutnávaním nového vína. Jedna tradícia pretrvala. Ale s tým príchodom zimy je to pri globálnom otepľovaní už o čosi komplikovanejšie. Na Slovensku i v Čechách však z dávna poznáme príbeh o Martinovi, ktorý prichádza (či skôr prichádzal) na bielom koni.

V Česku k oslave mladého vína pridávajú tradične aj tzv. svätomartinskú hus. Údajne preto, že kedysi nejaká z ich rodu rušila Sv. Martina pri kázni a tak skončila na pekáči. Oslavy vína majú preto silný gastronomický nádych, nech si okrem pečene užije a žlčník.
Ochrannú známku Svätomartinské víno vlastní český Vinársky fond a jeho obľuba každoročne stúpa. Biele svätomartinské víno sa vyrába z odrôd Müller Thurgau, Veltlínske červené a Muškát moravský. Ružové, ale i červené, zas z Modrého Portugalu, Svätovavrineckého a Zweigeltrebe.
Na Slovensku je to svätokatarínske
České svätomartinské víno bolo inšpiráciu pre Slovákov. V roku 2011 vznikol projekt Svätokatarínskych vín. Právo označovať vína touto značkou majú len vinári, ktorí akceptujú pravidlá projektu a zároveň ich vína prejdú senzorickou skúškou. Treba ale povedať, že kým v Česku má projekt aj podporu štátu, na Slovensku je všetko na pleciach producentov.
Biele svätokatarínske víno môže byť vyrobené z odrôd Irsaj Oliver, Müller Thurgau, Veltlínske červené skoré a Muškát moravský. V ružových vínach to môže byť Cabernet Sauvignon, Svätovavrinecké, Frankovka modrá a Modrý Portulgal. Červené sa zas vyrába zo Svätovavrineckého, Modrého Portugalu či Dornfelderu.

Aj keď sviatok Sv. Kataríny pripadá až na 25. november, mladé víno sa na Slovensku predáva už od začiatku mesiaca. Zákon hovorí, že od prvého novembrového pondelka.
Aké je mladé víno?
Mladé vína sú svieže a konzumujú sa hneď. Nie sú vhodné na dlhodobú archiváciu. Ideálne by sa mali vypiť do Veľkej noci nadchádzajúceho roka.
Macerácia a kvasenie pri výrobe mladých vín prebieha kratšie, aby sa mohli fľašovať čo najskôr. Podľa niektorých prieskumov ale vďaka tomu obsahujú mladé červené vína omnoho viac antioxidantov, len sú nestále. Starnutím vína miznú a preto konzumáciu beaujolais nouveau, svätokatarínskych či svätomartinských vín v záujme vlastného zdravia neodkladajte!
P.S.: Ale ako vždy, s mierou a rozumom.

Update 10.11.2024: Prvé tohtoročné víno som ochutnal v Sv. Jure vo fakt dobrej vinotéke ViNOCENTRUM, kde miestni vinári prezentovali svoje tohtoročné vína a navyše tam mali skvelé lokše. Čo mám na mladých vínach rád, je ich iskra. Aj preto dávam prednosť bielym, tým pristane viac. Červené mám radšej po puberte.
Miloš Šmelko ma však tentokrát presvedčil na svoje oranžové, a nabudúce určite nebudem protestovať tak výrazne. Na podobnú akciu si musíte počkať minimálne rok, ale v tomto príjemnom mestečku hneď pri Bratislave nájdete aj počas roka množstvo hodnotných vinárskych akcií a ak by nie, v spomínanej vinotéke sa zastavte kedykoľvek, neoľutujete.