Barolo 2025: Ročník, o ktorom vinári hovoria so zasneným úsmevom

Kým veľká časť Európy zápasí s poklesom produkcie a rozmary počasia, Piemont hlási malý zázrak: zber Nebbiola pre Barolo 2025 bol podľa vinárov „takmer učebnicový“.

Podľa WineNews.it priniesla tohtoročná sezóna v Langhe ideálne podmienky – mierne dažde v správnom čase, teplé dni a chladné noci. Výsledkom sú hrozno s perfektným fenolickým zrením a výnimočnou rovnováhou cukrov, kyselín a tanínov.

„Je to ročník, aký by sme si želali každý rok – Nebbiolo ukazuje svoj plný potenciál, štruktúru aj eleganciu,“ hovoria producenti z Barolo a Barbaresca, ktorí si už trúfajú predpovedať, že vína z roku 2025 budú patriť k najlepším za poslednú dekádu.

Vinice sa tentoraz vyhli extrémom. Nezasiahli ich silné búrky ani jarné mrazy, ktoré v minulosti zdecimovali úrodu. Navyše, mierne znížené výnosy sa prejavili vo vyššej koncentrácii aróm.

Čo to znamená pre milovníkov vína

Ak sa predpovede naplnia, vína z ročníka 2025 budú kombinovať klasickú silu Piemontu s modernou eleganciou. Očakávajú sa svieže taníny, dlhý potenciál zrenia a vína, ktoré budú ešte v mladosti pitné, ale s veľkou rezervou do budúcnosti.

Zároveň ide o dobrú správu aj pre celý región. Po sérii náročných rokov prichádza úroda, ktorá môže zlepšiť náladu aj bilancie tamojších vinárstiev.

Barolo, viac než víno

Barolo nie je len názov vína, ale aj symbol talianskeho vinárskeho perfekcionizmu. Vyrába sa výhradne z odrody Nebbiolo v jedenástich obciach juhozápadne od Alby. Zreje minimálne 38 mesiacov, z toho aspoň 18 v drevenom sude.
Vďaka tomu vzniká víno s neopakovateľnou komplexnosťou – spojenie ružového nektáru, dechtu, lesnej pôdy a jemného korenia, ktoré sa s vekom rozvíja do noblesných tónov sušených kvetov a tabaku.