Ako celá rada burgundských vín, aj Pinot Gris, pochádza práve z tejto oblasti a ide o jednu z najstarších odrôd. Vznikla ako mutácia z Rulandského modrého. Predpokladá sa, že do Maďarska, kde je dodnes mimoriadne obľúbené, ale aj do Čiech ju doniesli v 14. storočí.
Celosvetovo popularita Rulandského šedého rastie, najviac sa ho pestuje v Taliansku, USA a Nemecku. V Česku sa pestuje na zhruba na tisícovke hektárov, na Slovensku na 470 ha a v Rakúsku na 230 ha. Pre chlebové tóny toto víno neraz pripomína tokajské výbery a v Alsasku ho preto volajú Tokayer.
A ešte jeden zaujímavý fakt: v Československu do 70-tych rokov víno označovali Burgundské šedé. Francúzsko sa v tom čase obrátilo na Medzinárodný súdny dvor v Haagu pre neoprávnené používanie značky „Burgundské“. K dohode medzi krajinami nedošlo, a v Česku a Slovensku sa táto odroda od deväťdesiatych rokov volá po obchodníkovi Johannovi Segner Rulandovi, ktorý toto víno rozšíril predovšetkým v nemeckých krajinách. Vína z rodiny burgundský odrôd sa nemôžu označovať s použitím názvu geograficky chránenej oblasti pôvodu.
Charakteristika: Mladé víno je svetlozelenej farby, ležaním vo fľaši naberá zlatistý až bronzový nádych. Má charakteristickú chuť a vôňu. V chuti je medovo sladké, nájdete v ňom tóny žltého ovocia, hrušky, pomaranča, ale aj lieskových orieškov. Má dlhú korenistú dochuť. Vôňu má kvetinovú a aj v nej nájdete spomínané ovocie.
K čomu sa hodí: Výborne si rozumie s hydinou, morskými plodmi a rybami, najmä v korenistých úpravách jedla. Ja ho rád podávam aj s ázijskou kuchyňou.
Čo je dobré vedieť: Farba bobule je šedočervená. Aj preto sa pri spracovaní nesmie nechať hrozno dlho nakvášať, inak vylučuje priveľa farbiva.
Hodí sa na archivovanie, pričom prívlastkové si môžu počkať a zrieť aj 4-8 rokov.
Synonymá: Pinot Gris, Burgundské šedé, Klevner, Grauburgunder, Szürkebarát