Jedna z najstarších odrôd, hovoria o nej záznamy z Burgundska už zo 4. storočia. Do našich krajín Rulandské modré priniesol v 14. storočí Karel IV. Zrejme aj preto ho dodnes nadpriemerne pestujú vo vinárskej podoblasti Čechy, teda aj v samotnej Prahe. Veľmi príjemné Rulandské modré som pil napr. vo Vinici sv. Kláry nad zámkom v pražskej Tróji, ktorú pravdepodobne osádzali práve na príkaz tohto českého kráľa. Viac sa o historických viniciach v Prahe dočítate v samostatnom blogu.
Charakteristika: Mladé Rulandské modré má krásnu černicovú chuť, vekom naberá zamatové, korenisté tóny. Aj vo vôni nájdete černice, prípadne višne, maliny či slivky. Mladé víno má svetlejšiu farbu a zraním prechádza až to tehlovo červenej. Určite mu prospieva dlhšie ležanie vo fľaši, pri akostných vínach do 5, pri prívlastkových aj osem a viac rokov.
K čomu sa hodí: Určite sa hodí k divine a hovädziemu s ovocnými omáčkami. Tie budú pekne hrať s bobuľovými tónmi vo víne. Misa s kvalitnými salámami a suchými klobásami, to by šlo tiež; ale môj tip je dobrý tatársky biftek.
Čo je dobré vedieť: Rulandské modré sa okrem Burgundska a iných regiónov Francúzska pestuje najmä v Nemecku, Novom Zélande či Švajčiarsku. Všade tam je hlavnou modrou odrodou. V porovnaní s Českom, kde sa pestuje na 106 tis. ha, sa výrazne menej pestuje v Maďarsku (1000 ha), Rakúsku (620 ha) či na Slovensku (245 ha).
Synonymá: Pinot Noir, Blauburgunder, Burgunda, Burgundské modré