Táto odroda je obľúbená najmä v stredoeurópskom regióne. Napríklad v Rakúsku sa pestuje až na tretine celkovej plochy viníc, v Česku a na Slovensku na viac ako desatine. Jej pôvod je nejasný, niektorí tvrdia, že veltlínske zelené píjavali už starí Rimania. Čo ale vieme s istotou, že jeho vzostup prišiel v druhej polovici minulého storočia. Na Slovensku a v Česku sa pestuje od roku 1941. Skutočný boom ale v tých rokoch zažil najmä v Rakúsku, skvelý Grüner Veltliner určite nájdete vo Wachau, ale aj vo Weinviertli, v okolí Poysdorfu. Mimochodom Rakúšania vypestujú takmer polovicu svetovej produkcie veltlínskeho zeleného.
Charakteristika: V plnej ovocnej, horkomandľovej chuti objavíte príjemnú kyselinku. Vo vôni zas širokú škálu od broskyne, ananásu, manga až po mandľovinu.
K čomu sa hodí: Podľa mňa k skoro všetkému. Je to skutočne univerzálne víno. Určite sa ale vo veltlínskom zelenom dobre pláva rybám a rybacím pokrmom. Zaujímavú kombináciu tvorí aj s červeným mäsom, najmä s hovädzími či teľacími jedlami. Ja si ho dávam pri návštevách Rakúska aj k dobrému viedenskému rezňu. A samozrejme určite sa dá odporučiť aj k zrejúcim syrom.
Čo je dobré vedieť: Skúsený vinár dokáže vyprodukovať z veltlínskeho zeleného skutočne exkluzívne vína v prémiovej kvalite. Objavíte ho preto aj ako ľadové či slamové víno, no rovnako skvele chutí aj ako mladé víno. Využíva sa aj na výrobu sektov.
Synonymá: Grüner Veltliner, Grünmuskateller