DSC (Districtus Slovakia Controllatus)

Skratka DSC znamená Districtus Slovakia Controllatus – kontrolovaný vinohradnícky región Slovenska. Ide o systém pôvodu a kvality, ktorý nadväzuje na rakúsky model DAC (Districtus Austriae Controllatus). Cieľom je zvýrazniť regionálny charakter slovenských vín a posilniť ich identitu v zahraničí.

Systém DSC oficiálne predstavili v roku 2014 a jeho vznik iniciovali slovenskí vinári v spolupráci so Zväzom vinohradníkov a vinárov Slovenska. Základná myšlienka je jednoduchá: víno s označením DSC musí pochádzať z presne vymedzenej oblasti, byť vyrobené z povolených odrôd a odrážať typický štýl daného regiónu.

Každá oblasť má definované:

  • povolené odrody, ktoré pre daný terroir najlepšie fungujú,
  • štýl vína (napr. svieži a ovocný, minerálny, plný, korenistý),
  • povolené technologické postupy,
  • a presne stanovené hranice vinohradov, z ktorých víno môže pochádzať.

Prvým a zatiaľ najznámejším regiónom s označením DSC je Malokarpatská oblasť – vína s označením Malokarpatská DSC reprezentujú typickú eleganciu a sviežosť miestnych Veltlínov, Rizlingov vlašských či Frankoviek.

V praxi má systém DSC ambíciu zjednotiť kvalitatívne označovanie slovenských vín a vytvoriť pre spotrebiteľa jasnú garanciu pôvodu a štýlu.

Označenie DSC nie je marketingová značka, ale garant kvality a pôvodu. Víno s týmto označením musí prejsť senzorickým hodnotením a získať súhlas odborných komisií. Pre vinára je to záväzok – pre konzumenta istota, že v pohári má víno, ktoré reprezentuje svoj región, nie len odrodu.