DAC (Districtus Austriae Controllatus)

Skratka DAC znamená Districtus Austriae Controllatus – v preklade kontrolovaný rakúsky vinohradnícky región. Ide o systém označovania pôvodu vín v Rakúsku, ktorý vznikol v roku 2003 s cieľom zdôrazniť terroir a regionálny charakter jednotlivých oblastí.

Podobne ako francúzske AOC alebo talianske DOC, aj DAC garantuje, že víno pochádza z presne vymedzeného územia, je vyrobené z povolených odrôd a spĺňa prísne kvalitatívne kritériá. Systém sa týka len vín kategórie Qualitätswein (kvalitné víno), teda tých, ktoré majú pôvod, odrodu aj spôsob výroby kontrolovaný štátom.

Prvým regiónom, ktorý získal označenie DAC, bol v roku 2003 Weinviertel, známy svojím sviežim, korenistým Veltlínskym zeleným. Postupne pribúdali ďalšie oblasti ako Kamptal, Kremstal, Leithaberg či Wachau, ktorú zaradili do systému až v roku 2020.

Každá oblasť má presne definované:

  • povolené odrody (napr. Veltlínske zelené, rízling, Frankovka modrá),
  • štýl vína (napr. ovocný, korenistý, minerálny, elegantný),
  • limity alkoholu, cukru a kyselín,
  • a často aj triedy kvality – napríklad v Wachau sú to tradičné kategórie Steinfeder, Federspiel a Smaragd.

Cieľom DAC nie je vytvárať nové vína, ale chrániť typickosť tých, ktoré región najlepšie reprezentujú. Vína mimo týchto špecifikácií sa môžu predávať ako „Regionálne víno“ alebo „Österreichischer Qualitätswein“, ale bez označenia DAC.

Označenie na etikete neznamená automaticky vyššiu kvalitu, ale garanciu pôvodu a štýlu. Pre milovníkov vína je to spoľahlivý kompas. Ak viete, čo od daného regiónu čakať, DAC vám potvrdí, že víno spĺňa presne tieto očakávania.