Dalo by sa povedať, že Pálava zažíva konjunktúru a patrí k módnym trendy vínam. Ide pritom o novošľachtenca, ktorý vznikol spojením odrôd Tramín červený a Müller Thurgau v päťdesiatych rokoch minulého storočia v šľachtiteľských staniciach na Južnej Morave. Zhruba pätina produkcie je zo Slovenska, ale dominantne sa pestuje práve na Južnej Morave, hlavne v Mikulovskej a Znojemskej vinárskej podoblasti.
Charakteristika: Víno zlatožltej farby je harmonické, korenisté s tramínovou arómou. Cítiť v ňom vanilku či čajovú ružu, ale aj tropické ovocie, napríklad grep. Vzhľadom na tradične vysokú cukornatosť sa hodí k výrobe akostných vín s prívlastkom.
K čomu sa hodí: Pálavu, podobne ako tramín, by som bez zaváhania kombinoval s červeným mäsom, najmä divinou, ideálne s brusnicovou omáčkou. Určite sa vzhľadom na výraznú dochuť hodí ku koreneným jedlám, s ktorými sa pekne doplní. Zaujímavo hrá aj s aromatickým kozím syrom. Mne sa k Pálave hodia aj vlašské orechy, čo samozrejme nie je úplne jedlo. Ale tú kombináciu mám rád.
Čo je dobré vedieť: Odroda Pálavabola vyšľachtená pod rovnomenným pohorím. Chránená oblasť a biosférická rezervácia Pálava je miestom výskytu jedinečnej flóry, ale aj miestom spojeným s históriou. Veď kto by si zo školy nepamätal Věstonickou Venušu. Tak tú našli priamo pod Pálavou. Okrem nej doby dávne pripomínajú aj dve zrúcaniny na oboch koncoch hôr – Sirotší hrádek a Dívčí hrady. Ak ste to večer neprehnali s Pálavou vo vinnej pivničke, tak je Pálava určite príjemným turistickým cieľom.
Synonymá: Nemá, je to (zatiaľ) skôr naša lokálna československá odroda.