Hibernal

Napriek tomu, že túto odrodu vyšľachtili v roku 1944 v Nemecku, vo svojej domovine neboduje. Pestuje sa tu zhruba iba na stovke hektárov. O to väčší úspech má Hibernal v Česku, kde sa ho dorába štvornásobne viac. Je tak najobľúbenejšou PIWI odrodou. PIWI odrody dostali názov z nemeckého „pilzwiderstandsfähige Rebsorten“, teda odrody odolné voči hubovým ochoreniam a okrem Hibernalu sa patria Solaris, Malverina alebo Rubinet.

Hibernal sa pestuje aj na Slovensku, aj keď zatiaľ v zanedbateľnej miere. Jeho popularita však podobne, ako v susednom Česku, rastie.

Názov táto odroda dostala z latinského hibernus, čo znamená zimný. Je odolná voči zime a preto je ju možné pestovať aj v chladnejších regiónoch.

Charakteristika: Víno zlatožltej až zlatavej farby a dobrej kvality vonia po lipovom kvete, broskyniach. Vo vôni nájdete ale i egreš, ríbezle, hrušky či korenie. Po svojom predkovi Rizlingu rýnskom zdedil Hibernal aj príjemnú pikantnosť, máva však vyššiu cukornatosť. V chuti je plné a môžete v ňom okrem broskyne cítiť aj grapefruit, či iné citrusy.

K čomu sa hodí: Určite si Hibernal dajte k rybám a morským plodom. Ja by som ho, práve s ohľadom na jeho čiastočne rizlingový charakter, odporučil aj k ázijskej kuchyni alebo k zeleninovým jedlám.

Čo je dobré vedieť: Víno sa hodí k archivácii. Časom ustúpia kyselinky a Hibernal pekne harmonizuje.

Synonymá: nemá