Ak je to Cabernet a navyše je z Moravy, ako inak by sa mohol volať? Cabernet Moravia skutočne vyšľachtili v 70-tych rokoch v Moravskej Novej Vsi a je to kríženec Zweigeltrebe a Cabernet franc. Relatívne rýchlo sa rozšíril po Južnej Morave a pestuje sa najmä v slováckej a veľkopavlovickej podoblasti. Obľúbený je v Modrých horách a v jeho rodnej Moravskej Novej Vsi ho nájdete azda v každom vinárstve. Nechajte Cabernet Moravia dospieť v barikovom sude a dostanete z neho fakt krásne víno.
Charakteristika: Je to lahodné víno južanského typu. Je charakteristické tmavou granátovou farbou a chuťou drobného čierneho ovocia, hlavne čiernych ríbezlí a černíc, prípadne i kávy. Má príjemné triesloviny, ktoré prípadne posilní aj spomínaný barik.
K čomu sa hodí: Cabernet Moravia je skvelou voľbou k divine a niektorým úpravám hovädzieho mäsa. Ak čakáte návštevu a nemáte čas na veľké prípravy, dajte ku Cabernetu Moravia na stôl kvalitné údeniny, napríklad aromatické klobásky a kvalitný syr s bielou alebo modrou plesňou.
Čo je dobré vedieť: Je to víno, ktoré si vychutnáte i mladé, ale určite aj ak ho necháte trochu dozrieť vo fľaši. Je zaujímavé sledovať, ako postupne zreje vo vinnej pivničke, teda ak na to máte trpezlivosť.
Mimochodom na Slovensku táto odroda registrovaná nie je a teda sa nepestuje.
Synonymá: nemá