Zatiaľ nie veľmi rozšírená no perspektívna odroda bola vyšľachtená len pred dvomi dekádami na Južnej Morave. Patrí medzi novošľachtence a tzv. PIWI, teda vysoko odolné odrody, tak ako napríklad omnoho známejší Hibernal. Mladá odroda Malverina v praxi to znamená menej postrekov a teda je vhodná aj na ekologické pestovanie. Dorába sa z nej príjemné, piteľné víno, ktoré v chuti spája ovocné tóny a korenitosť.
Charakteristika
Víno z Malveriny má svetložltú až žltozelenú farbu. Vôňa býva ovocná, jemne korenistá, niekedy s náznakom citrusov, broskyne či muškátu. Chuť je čistá, harmonická, stredne plná, s vyváženou kyselinou a príjemnou dochuťou. Vyzreté vína môžu ponúkať aj tóny lúčnych kvetov, medu alebo bieleho korenia. Často v je objavíte aj škoricové tóny. Ide o decentne aromatické víno, vďaka čomu sa dobre pije a hodí sa na každodenné pitie (nie že by sme k nemu navádzali) aj gastronomické párovanie.
K čomu sa hodí
Malverina sa výborne kombinuje s ľahšími jedlami – zeleninovými šalátmi, bielym mäsom, hydinou, rybami, údenými syrmi a jemne korenenými pokrmami. Skvele doplní aj jedlá s bylinkami či smotanové omáčky. Vďaka jemnosti sa hodí aj k studenej kuchyni a ľahkým letným menu.
Čo je dobré vedieť
Za zrodom Malveriny stál doc. Michlovský a na svet prišla v juhomoravskej obci Perná. Dnes sa preto pestuje hlavne vo veľkopavlovickej a mikulovskej vinnej podoblasti. Na Slovensku sa dorába skôr experimentálne. Táto mladá odroda Malverina má veľký potenciál a na svoj čas ešte len čaká.
Synonymá
Nemá známe synonymá.