Ako to chodí na dni otvorených pivníc (trochu etikety vinárskych akcií)

Mali by to byť krásne príležitosti, keď si milovníci vína môžu podebatiť s ich producentmi. Keď máme možnosť nakuknúť do inak uzavretých pivníc, ochutnávať a porovnávať. Ale nie vždy je tomu tak.

Pred niekoľkými dňami som bol na výbornej akcii Tour de sklep v juhomoravských Popiciach. Keď som si pred príchodom pozrel ich web, prekvapili ma relatívne ostro a striktne napísané pravidlá pre návštevníkov. Keď som si to druhý deň premietal, uznal som, že mali organizátori pravdu. Bol som na desiatkach podobných podujatí a vždy sa nájdu takí, ktorí deň otvorených pivníc a jeho priebeh narúšajú a kazia zážitok skutočným milovníkom vína.

Dni otvorených pivníc lákajú stovky návštevníkov

Dni otvorených pivníc sú špecifickým typom vinárskych podujatí, keď sa vo vinárskej obci alebo regióne dohodnú vinári a v jeden deň alebo víkend otvoria svoje pivnice a prevádzky širokej verejnosti. Zvyčajne si na takéto podujatie viete kúpiť vstupenku, ktorá vás oprávňuje degustovať vybrané vína v zapojených vinárstvach. Ide o malé vzorky, pričom každý vinár má zvyčajne pripravených od troch do desiatich vín. Býva dobrý zvykom, že k vstupenke získavate aj mapu vinárstiev a pohár.

Tour de sklep Popice 2025
Tour de sklep Popice 2025 ponúkla výborné vína

Výhodou je, že môžete v jeden deň prejsť viacero vinárov, porovnávať ich medzi sebou a urobiť si prehľad o produkcii v tej ktorej obci či regióne. Nevýhodou je, že takéto akcie často lákajú aj tých, ktorí majú pocit, že ide o možnosť bezmedznej konzumácie alkoholu a hlavne nemajú o víne žiadne vedomosti. Slušnosťou sa dá mnohému predísť, stačí sa možno držať len základných pravidiel a rešpektovať ostatných. Toto je moje desatoro:

Päť pravidiel pre dobrú prípravu

  1. Naštudujte si, kam idete: Každá oblasť má svoje špecifiká, skôr než sa niekam vyberiete, preštudujte si, akým odrodám sa v regióne darí či tam majú miestny apelačný systém. To znamená, že vinári označujú vína podobne ako napr. vo Francúzsku, miestom pôvodu. Tak vás neprekvapí, že napr. vo Veľkých Pavloviciach vám ponúknu „slípku“, ktorú nikde inde nenájdete.
  2. Urobte si plán: Ak už viete, čo zhruba môžete od miestnych vinárov očakávať, urobte si plán. Vyberte si napríklad jednu či dve odrody, ktoré budete prioritne degustovať. Zachovajte si ale otvorenú myseľ a skúste možno aj niečo, čo nepoznáte. Základné pravidlo je, že začíname ľahšími bielymi vínami a až postupne prechádzame k červeným a ťažším vínam. Tento postup nám pomôže lepšie vnímať chute a vône bez toho, aby silné vína prebili jemnejšie tóny.
  3. Nepodceňte obuv a pohodlné oblečenie: Občas, napríklad ako v Hovoranoch v moravskom Toskánsku, sa poriadne nachodíte. A napríklad na tejto akcii si bez čiapky či klobúka poľahky uženiete aj úpal. Do mnohých, najmä historických pivníc, sa vchádza ťažko a neraz navyše zostupujete zohnutý.
  4. Nepreháňajte to s parfémom: Silné vône môžu narušiť váš aj cudzí degustačný zážitok. Víno je o vôňach a arómach, preto je ideálne prísť bez intenzívnej vône parfému či kolínskej.
  5. Nespoliehajte sa na svoju pamäť: Verte mi, už po piatom vinárovi si nebudete pamätať, čo presne vám chutnalo (a prípadne nechutnalo) u toho prvého. Nie je hanbou prísť na dni otvorených pivníc so zápisníkom a perom. Občas vám ho v cene vstupného dajú organizátori. Prípadne si poznámky robte do mobilu a tie lepšie vína si pokojne aj nafoťte.
Tour de sklep Pipice 2025

A päť pravidiel priamo na mieste

  1. Majte úctu k vinárom: Vinári a ich rodiny do svojich vín vkladajú množstvo úsilia. Sú to často noci, ktoré trávia vo vinohradoch, keď ich chránia pred mrazmi. Keď sa my lyžujeme, oni strihajú vinič. Celý rok sa starajú o svoje vinohrady a veria, že všetko napokon dobre dopadne. Keď vojdeme, nezabudnime na pozdrav a za vzorky i pri odchode poďakujme.
  2. Výlevky nie sú urážka: Cieľom podobných podujatí nie je čo najrýchlejšie sa opiť. Naopak, človek by mal mať čo najjasnejšiu myseľ, aby dokázal oceniť majstrovstvo miestnych vinárov. Nikoho neurazíte, ak zbytok vzorky vylejete do výlevky. Jednoducho – pite s rozumom.
  3. Berte ohľad na ostatných: Na podobné akcie prichádzajú stovky návštevníkov a často zďaleka. Ak ste ochutnali, čo ste mali v pláne, uvoľnite miesto iným.
  4. Nezjedzte všetko: Na podobných podujatiach zvyčajne vinári ponúknu niečo na zahryznutie. Tieto drobné kúsky jedla, napríklad chleba, slúžia na neutralizáciu chutí, nie na to, aby ste sa v pivnici najedli.
  5. Rešpektujte pravidlá: Nedožadujte sa väčšej vzorky, než je ponúkaná alebo opakovane tej istej vzorky. Ak vám niečo chutí, vinár vám určite rád predá z daného vína fľašu či kartón.
Tour de sklep Popice 2025
Popularita vinárskych akcií rastie

Radujme sa z dobrého vína

Víno je dar a jeho obľuba, rovnako ako záľuba vo vinárskych akciách rastie. Mali by sme preto byť k sebe ohľaduplní, aby sme si tento zážitok navzájom nepokazili.

Mimochodom, ak ste si robili poctivé a dobré poznámky, určite vám pomôžu, keď si budete chcieť doplniť svoju domácu vinotéku, či archív tým, čo vám skutočne chutilo. Na zdravie!