Degustácia

Degustácia je odborné ochutnávanie vína. Jej cieľom je posúdenie jeho vzhľadu, vônr, chuti a celkovej harmónie. Na rozdiel od bežného pitia je degustácia vedomý proces. Je to kombinácia zmyslového vnímania, skúseností a koncentrácie. Slovo degustácia pochádza z latinského degustare – ochutnať alebo vyskúšať. V praxi znamená analyzovať víno krok za...

DSC (Districtus Slovakia Controllatus)

Skratka DSC znamená Districtus Slovakia Controllatus – kontrolovaný vinohradnícky región Slovenska. Ide o systém pôvodu a kvality, ktorý nadväzuje na rakúsky model DAC (Districtus Austriae Controllatus). Cieľom je zvýrazniť regionálny charakter slovenských vín a posilniť ich identitu v zahraničí. Systém DSC oficiálne predstavili v roku 2014 a jeho vznik iniciovali...

DAC (Districtus Austriae Controllatus)

Skratka DAC znamená Districtus Austriae Controllatus – v preklade kontrolovaný rakúsky vinohradnícky región. Ide o systém označovania pôvodu vín v Rakúsku, ktorý vznikol v roku 2003 s cieľom zdôrazniť terroir a regionálny charakter jednotlivých oblastí. Podobne ako francúzske AOC alebo talianske DOC, aj DAC garantuje, že víno pochádza z presne...

Dealkoholizácia

Dealkoholizácia je proces, pri ktorom sa z hotového vína odstraňuje časť alebo celý obsah alkoholu. Cieľom je získať víno s nižším alebo nulovým obsahom alkoholu, bez straty typických aróm a chutí. Vznikajú tak tzv. nízkoalkoholické alebo nealkoholické vína, ktoré v posledných rokoch zažívajú veľký boom. Aj keď sa môže zdať,...

Dekantovanie (dekantácia)

Dekantovanie je proces, pri ktorom sa víno prelieva z fľaše do karafy. Cieľom je oddeliť ho od usadenín (sedimentu) a zároveň ho prevzdušniť, aby sa naplno rozvinula jeho vôňa a chuť. Nie je to len estetické gesto someliéra, ale prax s hlbokými koreňmi. Kedysi nevyhnutná súčasť podávania vín v lepších...

Dochuť

Dochuť, nazývaná aj aftertaste alebo finish, je chuťový vnem, ktorý zostáva v ústach po prehltnutí vína. Je to akýsi „posledný dojem“, ktorý víno v ústach zanechá. Jeho dĺžka, intenzita a kvalita často rozhodujú o tom, či sa víno považuje za jednoduché alebo komplexné. Z hľadiska hodnotenia patrí dochuť medzi najdôležitejšie...