Sezóna vareného vína: Za tieto recepty ručím

Na začiatok si ujasnime jednu vec, nie je to varené víno. V žiadnom prípade by ste pri príprave tento nápoj nemali nechať prejsť varom, pretože pri teplote na 70 °C sa z neho odparujú aromatické zložky a alkohol. Víno skôr ohrievame a to, čo mu dodá čaro, sú rôzne, najmä korenisté ingrediencie. Tu je niekoľko mojich, odskúšaných receptov.

Pri príprave vareného vína máme dve základné dilemy:

  1. Biele alebo červené? Každému chutí inakšie a pri víne ide predsa hlavne o to, aby nám šmakovalo. V ostatných rokoch stále častejšie vidím aj varené ružové víno.
  2. Med alebo cukor? Varené víno potrebuje dosladiť a je na vás, po čom siahnete. Ja preferujem med, používam ho vo všetkých doleuvedených receptoch. Ale pokojne si ho nahraďte cukrom.

Všetky recepty z toho blogu som osobne vyskúšal. Dokonca som výsledkom ponúkol aj pár priateľov. Preto pri nich nájdete moje poznámky a odporúčania. Začneme vínami bielymi:

Zdravé a hrejivé varené víno

Víno podľa tohto „zdravého receptu“ je dobrou prevenciou pred kadejakými pliagami

Toto je nápoj, ktorý dokonale prehreje po chladnom zimnom dni. Okrem 0,7-litrovej fľaše bieleho vína potrebujete:

  • šťavu z 1-2 limetiek
  • nadrobno pokrájaný zázvor
  • med

Víno zohrejte na teplotu okolo 60-70 °C. Nechajte ingrediencie spolu pôsobiť, potom ho sceďte. Množstvo zázvoru závisí od vašej chuti, či chcete víno pikantnejšie alebo ani nie. Limetka dodá vitamín C, jej kyslosť vykompenzujte väčším množstvom medu.

Biela klasika

Vľavo je víno z Muškátu, je trochu tmavšie. To svetlejšie vpravo je z Peseckej leánky

Tento recept som si odskúšal hneď dvakrát, s dvomi rôznymi druhmi vína. Zvyčajne v receptoch nájdete odrody ako Müller Thurgau, Silvánske zelené či rôzne rizlingy. Chcel som si otestovať, či a aký bude rozdiel, ak víno uvarím podľa rovnakého receptu a to z Peseckej leánky i z omnoho aromatickejšieho Muškátu žltého. Obe vína boli polosuché. Výsledok sa dozviete na konci. Tradične na fľašu bieleho vína potrebujete:

  • celú škoricu
  • badián
  • 4 klinčeky
  • šťavu z 1 pomaranča
  • med

Toto víno azda najviac pripomína tie, ktoré poznáme z vianočných trhov. Nič ním nepokazíte. Môj experiment a hlasovanie o ňom ukázali, že väčší úspech mal nápoj z Muškátu žltého, napriek tomu, že všetky ingrediencie boli rovnaké a v rovnakom množstve. Neviem, či by to ale dopadlo rovnako, keby bol ten Muškát sladší alebo keby som pridal viac medu. Veď ale vyskúšajte sami.

Korenisté víno

Vďaka koreniu má toto víno oranžovú, až svetlohnedú farbu

Priznám sa, nemám veľmi rád chuť klinčekov. Možno preto, že ich žujem, keď ma bolí zub a tak nevyvolávajú vo mne pozitívne asociácie. Vyskúšal som preto pripraviť víno, ktoré bude viac o korení, než o ovocí a navyše bez klinčekov. Na fľašu bieleho vína potrebujete:

  • celú škoricu
  • niekoľko zrniek nového korenia (pozor, nie čierneho)
  • badián
  • mletý muškátový orech
  • med

Toto asi nebude pre každého, ale mne zmes orientálnych chutí vo víne sedí.

Červené, ovocné, vianočné

Červené varené víno je klasika

Príchodom zimy začína pre mnohých (aj pre mňa) sezóna červeného vína. Výnimkou nie je ani to varené. Toto je jeden z klasických receptov, do ktorého by som odporúčal napr. Merlot alebo Frankovku. Okrem fľaše vína budete potrebovať:

  • šťavu z 1 pomaranča
  • 3-4 klinčeky (nie viac)
  • celú škoricu
  • muškátový orech
  • čučoriedky
  • sušené hrozienka
  • med

Toto je pre mňa čistá chuť a vôňa vianočných trhov. Kým v bielom víne mi klinčeky vadia, tu sa priam žiadajú. Čučoriedky zvyknem trochu narušiť, aby pustili viac šťavy. Dobre zohrejeme, premiešame, necháme na miernom plameni, nech sa chute spoja a potom už len pustíme koledy.

To s mojou tajnou ingredienciou

Som si skoro istý, že tento recept len tak ľahko nezopakujete. Alebo možno až o rok, keď sa naň dobre pripravíte. Okrem vína na prípravu tohto nápoja potrebujete:

  • muškátový orech
  • 3-4 klinčeky
  • celú škoricu
  • tajnú ingredienciu

Začiatkom leta, keď dozrievajú ríbezle, egreše či josta, naplním ich zmesou veľký uzatvárateľný pohár a ovocie zalejem kvalitným bielym rumom. Podstatné je, nezjesť ho skôr, než príde správny čas. Inak by ste prišli o tajnú prísadu do môjho obľúbeného vareného vína. Upozornenie, toto ma fakt trochu vyššie grády!

Toto je moja tajná ingrediencia, klasik by povedal – atomófka