Aké víno na štedrú večeru?

Aké víno sa hodí na Vianoce?

Vianoce sú doslova za dverami a je najvyšší čas skontrolovať zásoby vína, prípadne nejaké dokúpiť. Aké víno budete servírovať k slávnostnej štedrovečernej tabuli? Ak sa neviete rozhodnúť, mám niekoľko tipov.

Ako prípitok by som určite zvolil nejaké „bubliny“. Nemusí to byť francúzske Champagne, kvalitné sekty vyrábajú aj slovenskí a českí vinári. Napríklad Fedor Malík v Modre ho dorába tradičnou metódou a môžem ho len odporučiť. Viac sa dozviete v tomto mojom blogposte.

Kapustnica

Kapustová polievka je vianočná klasika. Dobre odležaná, kde jej kyslosť dopĺňa chuť údeniny, klobásky či sušených húb. K polievkam sa víno tradične nepodáva, ja si však myslím, že víno má v prípade kapustice svoju úlohu a to jednak podporiť trávenie tohto nie práve diétneho jedla, ale aj zvýrazniť jeho chute.

Aj preto je pre mňa asi prvou voľbou Rizling rýnsky, ktorého pikantné kyselinky sa perfektne hodia k ťažším jedlám. Ak nie rizling, tak určite Veltlínske zelené. Ak si myslíte, že by vám mohla stačiť jedna fľaša k celému menu, univerzálny veltlín bude určite ladiť aj s ďalším chodom, ktorým bude ryba.

Kapor a iné ryby

Ryby údajne jedávame na Vianoce od 13. storočia. Katolíci ich tradične považujú za diétne jedlo a keďže Štedrý deň je posledný deň adventu, na stôl sa dostávali v minulosti rôzne ryby, ale aj raky či žaby, čo naše rieky a rybníky vydali.

Asi najtradičnejšou vianočnou rybou je kapor a k nemu by som pokojne servíroval spomínané Veltlínske zelené. To svojou mineralitou vyváži aj tučnejší charakter tejto ryby. Preto by som možno siahol po veltlíne z Wachau, ktorého terroir je charakteristický minerálnym podložím. Dobrou alternatívou je aj Rulandské biele alebo menej známa odroda Auxerrois.

Ak dáte prednosť pstruhom, ktoré majú jemnejšie a chudšie mäso, zvolil by som radšej Sauvignon blanc s jemnými citrusovými tónmi. Kyselinky v kombinácii s ovocným charakterom vína pekne doplnia pstruha najmä, ak je grilovaný. Ale pokojne by som k nemu dopil aj fľašu sektu, ak v nej ešte niečo ostalo od prípitku.

Je mnoho dôvodov, prečo niektorí siahnu radšej po lososovi, napríklad nižšia pravdepodobnosť, že s kosťou v krku budete musieť utekať na pohotovosť. Táto ryba však má úplne iný charakter. Je maslovejšia, tučná a preto porušuje zažité pravidlo, že k rybe patrí biele víno. Ak sa ale neviete rozhodnúť medzi bielym a červeným, chybu neurobíte burgundskými odrodami, či už Rulandským šedým alebo Rulandským modrým. Prípadne urobte kompromis a siahnite po ružovom víne.

Koláče a sladkosti

Azda nikto nepochybuje, že Vianoce musia byť aj sladké. Každá rodina má svoje obľúbené koláče – vanilkové rožky, medovníky, linecké pečivo, bobaľky, šuhajdy, … To je chvíľa, keď môžete z chladničky či pivnice vytiahnuť ten vzácny slamový výber alebo bobuľové víno, na ktoré už roky nikto nesiahol. Alebo môžete ponúknuť rodinu tokajskými výbermi alebo portským.

Na mňa by to už bolo priveľa cukru, ja radšej siahnem po aromatickej slovenskej odrode Devín, prípadne po polosuchej Pálave.

Nech si vyberiete čokoľvek, oslávte Vianoce v zdraví a šťastí. Prajem vám krásne sviatky!