Urobiť z burčiaku zmrzlinu? V Modre to dokážu

Keď sa povie Modra, tak ako prvé sa v mysli objaví prirodzene modranské víno. A hneď za ním stojí Ľudovít Štúr (teda ak nie ste slovenčinárka, v tom prípade je poradie vraj opačné). Neďaleko jeho známej sochy v tomto mestečku som ale objavil niečo, čo prekvapí aj skúseného vinného turistu – burčiakovú zmrzlinu.

„Pozor, obsahuje alkohol,“ upozornila ma zmrzlinárka v okienku Café Modur. Na moju otázku, či by som sa u nich vedel opiť zo zmrzliny, jednoznačne prikývla hlavou. Trochu o tom pochybujem a nielen preto si povieme o burčiaku niečo viac.

Burčiak je tak trochu našou regionálnou špecialitou. Dostanete ho okrem Slovenska a Čiech aj v Maďarsku alebo Rakúsku (tam ho volajú Sturm). Slovenský či český názov vraj pochádza z francúzskeho „vin bourru“, teda nahnevané víno. Rakúsky Sturm, teda po nemecky búrka, tiež mnohé naznačuje. Ak chcete vedieť prečo, skúste nechať burčiak v uzavretej fľaši bez prístupu vzduchu.

Burčiak je živý organizmus

Dôkazom, že burčiak je súčasťou nášho kultúrneho dedičstva je aj fakt, že Slovensko i Česko si pri vstupe do Európskej únie v rámci vyjednávaní vydobyli burčiakovú výnimku. Pod týmto názvom môžu vinári predávať kvasiaci hroznový mušt vyrobený výlučne z hrozna dopestovaného na území týchto štátov.

Ponúkať burčiak môžu vinári len vo vymedzenom čase od 1. augusta do konca roka. V burčiaku prebieha kvasný proces, je to živý organizmus. Mušt sa postupne mení na víno, tak ako sa cukry menia na alkohol. Podľa mnohých vinárov je dokonalý burčiak ten, kde je pomer cukru a alkoholu vyvážený 50:50. Pre vinárov je burčiak veľmi zaujímavým produktom, dokážu tak spracovať a predať prípadnú nadprodukciu a navyše im koncom leta rieši aj problém s cashflow. Nič to nemení na tom, že je to nielen obľúbený, ale hlavne zdravý nápoj.

Burčiak, či presnejšie „burčák“ v Modre

To, že má pozitívny vplyv na zdravie, nie sú len babské povedačky. Upozornil na to pred časom aj bratislavský Regionálny úrad verejného zdravotníctva, keď na sociálnej sieti opísal jeho benefity: „Má veľa vitamínov, najmä vitamíny skupiny B, stopové prvky, minerály a ovocné cukry. Obsahuje železo, zinok, má priaznivé účinky na trávenie, dobre pôsobí na nervovú sústavu, vďaka tiamínu zlepšuje pleť, zlepšuje činnosť srdca, kyselina pantotenová má pozitívny vplyv na zažívacie ústrojenstvo a sliznicu.“

Zdravý, ak sa pije s rozumom

Žiada sa ale dodať, že úrad tiež odporučil dennú dávku, ktorú stanovil na tri decilitre. Väčšie množstvo môže vďaka obsahu aktívnych kvasiniek spôsobiť črevné problémy. Detaily si odpustíme.

Tak nazdravie, a to doslova

Kvalitný burčiak spoznáme podľa toho, že má svetlú farbu, s jemný kalom, sladkastú vôňu. Ak vám niekto ponúkne tmavý burčiak, dajte si pozor, možno nebol vyrobený z hrozna, ale z jabĺk. Ak si aj kúpite ten kvalitný, ideálne od odskúšaného vinára a nie niekde pri ceste, nezabúdajte, že je to nápoj určený na okamžitú konzumáciu. Na pár dní ho môžete uskladniť v chladničke, dbajte však na to, aby mal prístup k vzduchu, nedoťahujte preto úplne uzáver alebo ho prepichnite. Vyhnete sa tak výbuchu a nepríjemnému čisteniu interiéru.

No a späť  k našej burčiakovej zmrzline. Burčiak by mal mať okolo 4-6% alkoholu. Nepoznám presný postup výroby spomínanej mrazenej pochúťky, v každom prípade by som ale túto zmrzlinu nekúpil ani dieťaťu  a vzhľadom na nulovú toleranciu, ani šoférovi. Predsa sa len môžem mýliť, i keď som si skoro istý, že opiť sa zo zmrzliny, to asi nejde. A ak sa to niekomu podarilo, dajte vedieť.