Dolní Dunajovice, jedna z najväčších vinárských obcí v Českej republike, je určite dobrou voľbou pre milovníkov rizlingu vlašského. Miestny vinársky spolok dokonca produkuje za prísnych podmienok svoj vlastný Dunajovický vlašák. Je výborný, ale o ňom inokedy. Boli sme sa pozrieť u jedného z dunajovických vinárov, či presnejšie vo vinárskej rodine, ktorej príbeh, ale i víno stoja za to.

Začiatok tejto story nie je úplne unikátny. V rodine Balážovcov, rovnako ako v mnohých famíliách v okolí, sa víno dorábalo odnepamäti. Ak vyrastáte vo vinnej pivnici, váš osud je zvyčajne spečatený. Z deda na otca a z neho na synov prešla tradícia a zručnosti. V polovici deväťdesiatych rokov vzniká Vinárstvo Baláž, v ktorom má každý z rodiny rozdelené úlohy. Kto sa stará o vinohrad, kto o obchod, marketing, kto o malý penzión v centre obce a kto o e-shop. Nič proti nákupom cez internet, ale do Vinárstva Baláž sa oplatí ísť osobne.
Víno dorábajú aj v betóne
Nečakajte ale historické klenbené pivnice, lež presný opak – moderné vinárstvo za dedinou. Spočiatku si nie sme istí, či navigácia neklame. Smerujeme k zaniknutému družstvu, v ktorého niekdajších kravínoch sa víno vyrába, aby následne dospievalo v novopostavenej budove oproti. Všade čisto, z podlahy by sa asi aj jesť dalo. V nerezových či betónových tankoch, ale aj barikových sudoch dozrievajú prevažne biele vína. Ročná produkcia vinárstva je 50-tisíc fliaš.

Pôvodne nakupovali a spracúvali hrozno iných pestovateľov, no na prelome storočí padlo rozhodnutie kúpiť a vysadiť vlastné vinohrady. Nateraz ich majú 12 ha, väčšinu v mikulovskej vinnej podoblasti.

Z toho, čo sme mali možnosť ochutnať, úplne neprekvapivo bodovali práve rizlingy vlašské, pričom zaujímavý bol aj ten z betónového tanku. Dunajovické kopce (mimochodom, zaujímavý cieľ aj na turistiku) sú charakteristické svojou unikátnou stepnou vegetáciou. Stoja predsa len už opodiaľ, i keď stále na dohľad Pálavských kopcov. Suché a teplé prostredie dáva základy unikátnemu terroiru, ktorý vlašákom prospieva. Príjemným prekvapením bol aj Merlot z prémiovej rady, ktorý dozrel v bariku.

Prípadnú degustáciu vo vinárstve si ale odporúčam dohodnúť vopred.