Nejde o žiadnu novinku, silu gravitácie využívali pri výrobe vína naši prastarí otcovia. Niekedy však na to, aby sme si spomenuli na to odskúšané, musíme vycestovať poriadne ďaleko. Presne tak ako mladší z rodu Kasperovov, ktorý sa z pobytu v USA vrátil domov a presvedčil otca, aby vinárstvo Vilavin postavili ako plne gravitačné. Vraj žiadne iné podobné v strednej Európe nenájdete. Podobné okrem Ameriky nájdeme vo Francúzsku alebo Austrálii.
Na to, aby sa pri výrobe vína mohla využiť fyzika, najprv musíte dostať hrozno na najvyššie, šieste poschodie vinárstva. Tam, kde sa inde využívajú čerpadlá, tu stačí gravitácia. Od výroby rmutu, muštu, odkaleného muštu až po mladé víno, obrazne povedané, všetko padá zhora až do pivnice vinárstva. Pri stavbe vinárstva mysleli na to, aby vzdialenosti medzi jednotlivými procesmi boli čo najkratšie.

Ak prídete na prehliadku do Dobrého Pole na Južnej Morave, dozviete mnoho zaujímavého o výrobe vína i o tom, ako sa moderné vinárstvo projektuje. Je to skutočne zaujímavý príbeh. Mimochodom závod stavali 15 rokov a takmer všetko v ňom si nechali vyrobiť na mieru.
Ekológia nie je len fráza
Vinárstvo postavili ako ekologické a spracúvajú všetko, čo sa pri výrobe vína vyprodukuje. Zbytky stopiek sa kompostujú, kaly sa využijú v živočíšnej výrobe a v závode je aj systém na zachytávanie dažďovej vody.

Vinárstvo Vilavin, podobne ako mnohé iné juhomoravské, je postavené na dedičstve starších generácií. I keď znárodnenie a 40 rokov budovania socializmu znemožnilo vinárom podnikať na svojom, na víno nezabudli. K vinohradom, ktoré rodina získala v reštitúcii prikúpili ďalšie a dnes hospodária na 27 hektároch v obciach Dobré Pole a Novosedly.
Pestujú osem odrôd – Chardonnay, Pálavu, Pinot Gris, Pinot Noir, Sauvignon Blanc, Zweigeltrebe, Gewurtztraminer a Veltlínské zelené. Ročne vyprodukujú vyše 11 litrov vína.

Už som spomínal, že prehliadka vinárstva, ktorú si viete objednať telefonicky, určite stojí za to. Pre väčšie skupiny vo Vilavine urobia aj degustáciu, počas ktorej dostanete i niečo pod zub. Raz nám dokonca urobili aj bezlaktózový syrový tanier, za čo palec hore.
No a čo sa vína týka, mňa príjemne prekvapili aj tie červené. Tie na Južnej Morave robia stále lepšie a lepšie.